23. MARTINOVI DNEVI SO ZA NAMI


Pretekli konec tedna (6. – 8. 11. 2015) so krajane Ponikve in bližnjih krajev družili dogodki 23. Martinovih dni. Osrednja tema je bila povezana s sadjarstvom, ki ima na Ponikvi že dolgo tradicijo.  Na otvoritveni prireditvi so nastopili učenci OŠ Blaža Kocena Ponikva. Z zgodovino sadjarstva na Ponikvi in zdravilnimi učinki domačih jabolk sta obiskovalce seznanila Blaže in Nežica. Veselo vzdušje v dvorani pa so ustvarili tudi člani mladinskega pevskega zbora.

Obiskovalce sta nagovorila predsednik Turistično olepševalnega društva Ponikva, go. Zlatko Zevnik, in župan, mag. Marko Diaci. Na prireditvi so bila podeljena priznanja Ponkovška velikonočnica za najlepše urejene stanovanjske hiše in kmetije. S kriteriji ocenjevanja ter urejenostjo nagrajenih hiš in kmetij je prisotne seznanil predsednik ocenjevalne komisije, gospod Drago Jančič.

Obiskovalci so si pred vhodom v dvorano  lahko ogledali izdelke učencev šole na Ponikvi, v osrednjem prireditvenem prostoru pa je bila razstava z naslovom PONIKVA MED SADOVNJAKI. Poleg zgodovine sadjarstva na Slovenskem in na Ponikvi so bile predstavljene stare sorte jabolk in za mnoge manj znana vrsta jabolka, vzgojena na šentjurskem, bogatinka. Obudili smo spomin na pomembne osebnosti iz našega okolja, ki so v preteklosti veliko prispevali k razvoju sadjarstva pri nas. To so bili Ivan Belle (prvi ravnatelj Kmetijske šole v Šentjurju), Gustav Ipavec (glasbenik in zdravnik) in Franjo Bole (učitelj in šolski upravitelj na Ponikvi). Prav tako so se s svojim izdelki predstavili večji sadjarji s Ponikve in  bližnje okolice. Razstavo so pripravili člani turističnega društva v sodelovanju s Šolskim centrom Šentjur.

Že nekaj let se na Martinovih dnevih s svojo stojnico z izdelki predstavijo tudi učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja, v okviru katerega so izdelali uporabne in zdrave izdelke, ki so jih ponudili obiskovalcem. Ti so jih nagradili s prostovoljnimi prispevki, ki jih bodo učenci porabili za ekskurzijo.

Letošnji ponudbo so na otvoritvi popestrili tudi devetošolci šole na Ponikvi, ki so ob pomoči svojih staršev organizirali peko kostanja. Zbrane prostovoljne prispevke bodo učenci porabili za končno ekskurzijo in za organizacijo nekaterih drugih dogodkov ob koncu osnovnošolskega izobraževanja.

Največ pozornosti pa običajno obiskovalci posvetijo degustaciji mošta. Letos so lahko izbirali med 32 vrstami mošta, mlajšim obiskovalcem pa je bil na voljo domač jabolčni sok. Letošnji pridelek naj bi bil vrhunski. Za vse je bilo dovolj pekovskih dobrot, ki so jih pripravile pridne gospodinje s Ponikve.

V soboto in nedeljo se je na Ponikvi zvrstilo še nekaj dogodkov: otvoritev razstave izdelkov iz keramike avtorice Žive Zupanc Buser, predavanje gospoda Janija Gačnika z naslovom Stare sorte jabolk in travniški sadovnjaki ter koncert Salonskega orkestra Lucky & The Pipis s solistkama Urško Pevec in Ano-Marijo Krajnc.

Martinovi dnevi so se zaključili 8. 11. 2015 po nedeljski sveti maši z druženjem krajanov na Slomškovem trgu.

V ponedeljek, 9. 11. 2015, so si razstave ogledali ponkovški učenci.

Galerija slik: