Naš kraj

Ponikva je v zadnjih letih mnogim poznana kot rojstni kraj Antona Martina Slomška. Nekaterim je poznana tudi kot vas z lepo cerkvijo, kot vas polna nasadov sadnega drevja, kot vas s kostanjevim drevoredom, ali kot kraj, kjer stoji tudi železniška postaja z istim imenom. Bolj redki pa so tisti, ki vedo o našem kraju še kaj več in ravno tistim so namenjene naše spletne strani. Spoznajte ta čudoviti mali kraj, ki v sebi skriva ogromno lepih kotičkov, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, kot tudi prijetna mesta za rekreacijo ali krajši počitek.

Opisati naš kraj v nekaj besedah je zelo težko, kajti ljudje so na tem prostoru živeli že v mlajši kameni dobi o čemer priča najdba kamnite sekire. Bogat pečat so pri nas pustili tudi Turki in Rimljani o čemer prav tako pričajo najdbe in ostanki nekaterih zgradb. Svojo zgodovino pa so lepo pisali tudi vedno delovni vaščani, ki niso spreminjali samo podobe našega kraja ampak podobo celotnega slovenskega prostora.

Če se odpravimo na pot z vlakom iz Celja proti Mariboru se nam že po nekaj postajah prikaže znana domačija še bolj znanega Slovenca Antona Martina Slomška. Na njegovi domačiji je danes urejen muzej. Vlak se ustavi na železniški postaji, ki leži v vasi Hotunje. Na sami postaji se lahko odločimo za pot proti Slomu, lahko pa se še prej odpravimo na sosednji hrib, kjer je rojstni kraj znanega kartografa in velikega vaščana Blaža Kocena. Po ogledu Slomškove hiše nas pot popelje na grič v vasi Uniše, kjer stoji majhna cerkvica Sv.Ožbalt in od koder se nam razprostre lep pogled na Ponikvo. Po poti naprej pridemo do samega centra, kjer si lahko ogledamo čudovito vaško cerkev Sv.Martina. Poleg stoji pisarna Turističnega društva in v njej lahko najdemo čudovito predstavitev zgodovine kraja. V spomladanskih dneh se lahko odpravimo na ogled edinstvene cvetlice Velikonočnice, lahko se odpravimo naprej po Slomškovi poti, lahko pa se ustavimo na kakšni turistični kmetiji in tam preživimo prijeten ostanek dneva. Če ste nas pripravljeni spoznati in z nami preživeti prijeten dan, vas vljudno vabimo, da nas obiščete.

Čas v naši vasi pa se ni ustavil in vsak dan se zgodi kaj novega. Preko teh strani vas bomo v bodoče obveščali o raznih dogodkih, ki so se ali pa se še bodo zgodili. Zatorej, obiščite nas še kdaj in nas podrobneje spoznajte.