Gasilsko društvo

Leta 1922 je bilo ustanovljeno gasilsko društvo. Prvi predsednik je bil učitelj Ivan Burdian: “Naj bo dan, naj bo noč, bližnjemu na pomoč”.

Številne finančne težave so ogrožale obstoj društva nekaj let. Načelovanje je prevzel kmet in župan Franjo Žličar, blagajnik trgovec Karl Leskovar, ki sta dolga leta vodila GD (27 let). 1933. leta so si kupili motorno brizgalno in voz, ki je ohranjen do sedaj. Franjo Žličar kot župan je zaslužen za gradnjo gasilskega stolpa.

Med vojno društvo ni delovalo. 1969 so nabavili novo brizgalno, nabavili paradne uniforme, skrbeli za naraščaj in 1970. leta začeli graditi novi gasilski dom in ga 1973 ob razvitju prapora tudi otvorili, ter proslavili 50. obletnico dela. Številni člani GD so delovali več desetletij nepretrgano in požrtvovalno. Odlikovanja za uspešno delo so prejeli: Franc Hrovatič, Vinko Jagodič, Alojz Senica, Jože Korže, Jože Zdolšek.

53 let so delali v GD: Karl Leskovar, Milko Podgoršek, Jožef Romih, Karl Grosek, Jakob Spolenak, Slavko Žličar – 42 let.

Več odruštvu najdete na njihivi spletni strani: www.pgdponikva.gz-sentjur.si