MARTINOVI DNEVI SO POMEMBEN PRISPEVEK H KULTURNEMU DOGAJANJU NA PONIKVI


Tudi letos, že 26. zapored, smo na Ponikvi pripravili Martinove dneve. Uvod v tridnevno dogajanje je bilo odprtje Martinovih dni in razstave, ki je potekalo v petek, 9. 11 2018, v Kulturnem domu. Zbrane sta nagovorila predsednik Krajevne skupnosti Ponikva, g. Igor Dosedla, ki je ob tej priložnosti predal namenu obnovljen kulturni dom, in župan mag. Marko Diaci.

dsc_0690  dsc_0676dsc_0713

Predsednik TOD Ponikva, g. Zlatko Zevnik, je kratko predstavil delo turističnega društva in program Martinovih dni. Tudi podeljevanje priznanj za najlepše urejeno stanovanjsko hišo in kmetijo postaja tradicionalno in pritegne zanimanje domačinov in drugih gostov. Priznanja podeljuje predsednik komisije, g. Drago Jančar, ki pritegne pozornost s karizmatičnim nastopom, poezijo in fotografijami lepo urejenih domov in kmetij. Zasaditve cvetočih rastlin, zelišč, zelenjavnih vrtov in urejene trate pred hišami in kmetijami so v ponos krajanom in dobrodošlica vsem, ki prihajajo na Ponikvo.

K pripravi osrednje razstave Martinovih dni smo povabili zgodovinarja Jožeta Rataja, ki je na ogled postavil del svoje razstave iz Pokrajinskega muzeja v Celju z naslovom Steklo na Celjskem  – od 18. stoletja do danes. Poleg razstavnih eksponatov in plakatov so si obiskovalci lahko ogledali demonstracijo ročnega oblikovanja unikatnih steklenih izdelkov. Del razstave je bil postavljen na Slomškovem trgu.

Da je bilo vzdušje v dvorani kulturnega doma še prijetnejše in bolj veselo, so poskrbeli osnovnošolski učenci in učitelji. Tudi tokrat so pripravili razstavo likovnih del na hodniku kulturnega doma ter popestrili ponudbo turistične stojnice z ročno narejenimi unikatnimi izdelki. Kulturni program so popestrili pevci mladinskega pevskega zbora ter Slomškova lika Blaže in Nežica. Na frajtonarico so nam zaigrali Albin Grosek in njegova vnuka Miha in Marija.

Kulturno dogajanje smo zaključili z druženjem ob degustaciji mošta, ki so ga na pokušino prinesli naši vinogradniki, in sladkih ter slanih dobrotah pridnih gospodinj.

Sobota je bila v znamenju odprtja razstave likovnih del Angele Bele v prostorih TOD Ponikva ter predavanja Jožeta Rataja v kulturnem domu.

Nedeljsko sveto mašo in krst mošta smo zaključili z druženjem na Martinovem sejmu.

Ogled osrednje in likovne razstave je vsako leto organiziran tudi za osnovnošolce. Tokrat je razstava še posebej dosegla namen, saj sta tematiko osnovnošolcem predstavila avtor razstave, g. Jože Rataj, in mojster, ki je učencem demonstriral pihanje in ročno oblikovanje unikatnih steklenih izdelkov.

Galerija